Nieuws

Sportprijzen 2019 uitgereikt tijdens Sportgala Velsen

Datum : 29-02-2020

Na een fantastisch sportjaar zijn vrijdag 28 februari de sportprijzen 2019 in een sfeervol Thalia Theater uitgereikt.

Siem Uijtendaal, Nina Kessler, RKVV Velsen, Erik Koning, Jarno Braam en Stichting Stratenvoetbal Velserbroek zijn de grote winnaars geworden van het Sportgala Velsen.

Sika Sportman van het jaar 2019
Dit is traditioneel de categorie van de krachtpatsers. De Velsense Sportman van het jaar is doorgaans een gespierde topsporter die zijn tegenstanders van de baan fietst of van de mat veegt. Na de vechtsporters, wielrenners en zwemmers hebben we een primeur, want na 17 jaar stond er voor het eerst een basketballer op het podium. En dat is best vreemd als je bedenkt dat Velsen één van de grootste basketbalverenigingen van Nederland binnen haar gemeentegrenzen heeft. De Sportman van het jaar 2019 speelt niet bij Akrides, maar op het allerhoogste niveau, bij Apollo Amsterdam. Daar showt hij wekelijks zijn skills als shooting guard. Velserbroeker Siem Uijtendaal won op zijn zestiende zilver met het Nederlands jeugdteam. Daarnaast werd hij in 2019 Nederlands kampioen met Apollo onder 18 én won hij in die competitie de prijs voor Meest Waardevolle Speler. Sinds dit seizoen maakt hij officieel deel uit van het eerste team dat in de Dutch Basketball League speelt. 2019 was ook het jaar waarin hij met een groep van 24 internationale talenten werd uitgenodigd om naar Atlanta af te reizen en deel te nemen aan de NBA Academy Games. Hij heeft zich dus al in de kijker van de NBA gespeeld. Dat wil niet zeggen dat hij de NBA haalt. Die weg is nog eindeloos lang, maar hij is onderweg! Siem werkt elke dag aan het waarmaken van zijn sportieve droom en daarmee is hij een voorbeeld voor alle jonge sporters in Velsen.

Sika Sportvrouw van het jaar 2019
Het is niet voor eerst dat Nina Kessler naar huis gaat als sportvrouw van het jaar. Dat overkwam haar eerder in 2014, 2015 en 2016. Ook in 2019 waren haar prestaties - om in wielertermen te blijven - van de buitencategorie. De jury is vooral onder de indruk van het feit dat Nina uitblinkt op meerdere ondergronden. In 2019 pakte ze medailles op de weg, op de baan en op het strand. Meest in het oog springende prestaties zijn haar zilveren plak op het NK Baanwielrennen (op het onderdeel scratch) en haar Europese Titel op de mountainbike (op het onderdeel strandrace). Die prestatie leverde zij in het Franse Dunkerque, oftewel Duinkerken. Nina is een veelzijdige alleskunner die vergroeid is met de fiets. Als het maar hard gaat!

BBN Sportploeg van het jaar 2019
Soms is het fijn dat de jury zichzelf bepaalde vrijheden heeft verworven om de regels net iets anders toe te passen. Want de voetballers van RKVV Velsen werden in 2019 dan wel geen Nederlands, Europees of Wereldkampioen, maar hun prestatie is wel dermate groots dat wij ze vanavond graag huldigen tot Sportploeg van het Jaar. Onder leiding van Martin Haar promoveerde RKVV Velsen naar de Hoofdklasse, het hoogste amateurniveau van Nederland. Een unicum, aldus jurylid Frank Snoeks. En als hij het zegt, dan is het zo. Het was voor de jury reden om voor het eerst een voetbalteam uit te roepen tot Sportploeg van het Jaar. Het Gouden Velsen, met spelers die veel hebben betekend voor het lokale amateurvoetbal, kende een geweldig seizoen met vele hoogtepunten. En wie denkt dat Velsen dit seizoen kansloos zou zijn op het hoogste niveau, komt bedrogen uit. Martin Haar en zijn mannen staan keurig in de middenmoot, met flink wat ploegen onder zich.

Drijver en Partner Sporttalent van het jaar 2019
Velsen heeft een groot aantal sportieve parels, maar vlak ook de groeibriljanten niet uit. Jonge sporters die alles op alles zetten om de nieuwe Max, Frenkie of … te worden. Zij zijn het die ons de komende jaren trots moeten maken. Het is een cliché, maar ook dit jaar deed de jury het langst over deze categorie. Dat zegt iets over het aantal talenten dat Velsen rijk is. Maar het is ook lastig vergelijken. De sportieve prestaties zijn allemaal fantastisch, maar hoe bepaal je wie het grootste talent van 2019 is? Na rijp beraad was de jury toch eensgezind, want Jarno Braam is een sporter die veel in zijn mars heeft en van wie we nog veel gaan horen. Hij werd op zijn elfde Nederlands kampioen karten. De sport waarin deze jonge IJmuidenaar uitblinkt, geldt als het voorportaal voor de Formule 1. Het beste voorbeeld is natuurlijk Max Verstappen, die over een paar weken over het circuit van Zandvoort racet. Vooralsnog zit Jarno op hetzelfde spoor als Max, dus dat belooft wat!

Nijha Sportmaster van het jaar 2019
De juryleden moesten het even laten bezinken toen ze het lazen. Het stond er echt. 5.000 kilometer roeien over de Atlantische Oceaan. Met vier man, 34 dagen in een boot van een paar meter. Niets ten nadele van de andere genomineerden, maar deze sportieve prestatie overstijgt bijna ons voorstellingsvermogen. Een van de roeiers komt uit Velsen-Zuid. Erik Koning leverde samen met zijn teamgenoten een ongelooflijke prestatie door niet alleen de Atlantic Challenge uit te roeien, maar 'm ook te winnen! Als eerste Nederlandse team in de historie! De jury was vrijwel unaniem in haar oordeel dat deze geweldenaar de titel Sportmaster van het Jaar 2019 verdient.

Sport en Cultuur Impuls verengingsprijs
Voor het eerst dit jaar was er een nieuwe categorie, de Sport en Cultuur Impuls verenigingsprijs waarmee er voor een sportvereniging of organisatie uit Velsen € 500,- was te winnen. LTC Hofgeest, Stichting Stratenvoetbal Velserbroek, Velser Zwemvereniging (VZV) en Suomi (Bevrijdingsloop) hebben filmpjes ingestuurd waaruit naar voren kwam wat hun trots is. Tijdens het Sportgala mocht het publiek stemmen en werd Stichting Stratenvoetbal Velserbroek als uiteindelijke winnaar gekozen. Zij kregen uit handen van sportpartner Rob Hurkmans de symbolische cheque van € 500 werd overhandigd. Stichting Stratenvoetbal Velserbroek organiseerde dit jaar voor de 30 keer het stratenvoetbal in de Velserbroek. Een festijn waar veel straten al jaren aan meedoen. Het succes van het toernooi ligt volgens de organisatie in de verbroedering binnen de bewoners van Velserbroek. Dit toernooi heeft bijgedragen aan het bestaan van Velserbroek. Stichting Stratenteams Velserbroek kent geen winstbejag. De opbrengst van het toernooi gaat naar een andere Stichting, de Stichting Paardrijden Gehandicapten Kennemerland.Wethouder

Wethouder

Alweer de 31ste editie van het Sportgala Velsen! Wat is het een feest om onze sportkampioenen jaarlijks in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer

Contact

Sportloket Velsen

E-mailadres: sportloket@velsen.nl
Telefoonnummer: 0255-567666

 

Gemeente Velsen

Sportgala Velsen wordt mede mogelijk gemaakt door